Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Modern Beslenme ve Beyin Sağlığı Arasındaki İlişki

Günlük olarak tükettiğimiz 3 öğün yemek, beynimizi ne kadar etkiliyor?

Son araştırmalar, yediğimiz besinlerin sadece vücudumuzu değil aynı zamanda zihinsel sağlığımızı da derinden etkilediğini gösteriyor.

Sağlıklı beslenmenin fiziksel sağlık üzerindeki pozitif etkileri hakkında uzun zamandır bilgi sahibiyiz. Ancak şimdi bilim insanları, bu etkinin beynimizi de içerdiğini belirtiyor. Çeşitli uluslararası çalışmalara göre, özellikle modern batı diyeti, beyin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Avrupa’da yapılan 10 binden fazla kişinin katıldığı bir araştırma, işlenmiş gıdalarla dolu bir diyet uygulayan bireylerin 50 yaşına gelmeden hafıza sorunları yaşama riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Ayrıca, sadece birkaç aylık beslenme değişikliğinin bile bilişsel işlevlerde belirgin bir iyileşme sağladığı bildirildi.

Nörobilimci Lisa Mosconi, “Brain Food” adlı kitabında şöyle diyor: “Yediğimiz her şey kelimenin tam anlamıyla beynimizin bir parçası haline geliyor.”

Besinler, hücreleri yenileyen, sinirsel iletişimi destekleyen ve beyin dokusunu oluşturan nöronlara kan dolaşımı yoluyla ulaşıyor.

Bu da demek oluyor ki kötü beslenme, ruh halimizi veya enerjimizi değil aynı zamanda beynimizin fiziksel yapısını da bozabilir. Hafıza kayıplarından demansa kadar geniş bir risk yelpazesi mevcuttur.

Harvard’ın Kara Listesi: Beyne Zarar Veren 5 Gıda Grubu

Harvard Üniversitesi verilerine göre, düzenli olarak tüketildiğinde beyin sağlığını tehdit eden beş ana gıda grubu bulunmaktadır:

Ultra İşlenmiş Gıdalar:

Paketli atıştırmalıklar, şekerli içecekler, dondurulmuş pizzalar ve endüstriyel dondurmalar bu kategoride yer alır. Bu ürünler nöroplastisiteyi olumsuz etkiler ve sadece %20’si tam gıdalarla değiştirildiğinde bunama riski %34 azalır.

Aşırı Şeker:

Özellikle hafızadan sorumlu hipokampüs bölgesine zarar verir.

Sık Tüketilen Kızartmalar:

Beyne giden kan akışını azaltarak bilişsel işlevleri zayıflatır.

Alkol:

Nöronlar üzerinde doğrudan olumsuz etkisi vardır.

Yapay Tatlandırıcılar:

“Hafif” olarak adlandırılmalarına rağmen dikkat eksikliği ve uzun süreli hafıza problemleriyle ilişkilendirilir.

Related Posts

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.