Kredi ve kredi kartlarında korkutucu tablo

Bankaların Tahsildeki Kredi Alacakları Darboğaza Girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, bankaların kredi alacaklarını tahsil etmede zorlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızı, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat artarak yüzde 22’ye yükseldi. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı. 2024 sonunda 294 milyar TL olan bankaların TGA tutarı 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya yükselirken, TGA artış hızı da geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,9 iken bu yıl 4 Nisan haftasında yaklaşık 6 kat artışla yüzde 22 oldu.

TGA’daki Artış 19 Mart Operasyonları Ardından Hız Kazandı

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını tahsil edememe sorunu, şirketlere ve ticari kredilere de sıçradı. Son verilere göre, yılbaşında 177 milyar TL olan TGA tutarı nisan başında 207,3 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana TGA’daki artış oranı yüzde 17 olurken, 19 Mart operasyonlarından bu yana TGA artış hızında hızlı bir yükselme yaşandı. TGA’da haftalık artış hızı yüzde 7,2’ye ulaşırken, bireysel ve ticari kredilerde haftalık TGA artışının parasal tutarı 9,3 milyar TL’ye çıktı. Bankaların tahsil edemediği kredi alacakları haftada yaklaşık 10 milyar TL artarken, yasal takibe intikal süreçleri ve tutarları da artmaya devam ediyor. Geçen yıl TGA’ların bankaların net karına oranı yüzde 23 iken, bu yılın ilk dört ayı sonunda bu oran yüzde 39’a yükseldi.

Finansa ve Krediye Erişim Güçleşecek, Konkordato ve İflaslar Artacak

Faiz indirimlerine rağmen TGA’daki artışın hızlanması, ekonomideki durgunluğun şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanmasına neden oldu. Bireysel ve ticari kredi faizlerinde yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla daha da derinleşti. Finansa erişim zorlukları yaşayan şirketlerin durumu, konkordato ve iflasların artmasına neden olabilir. TGA verileri, yasal takibe intikal eden kredi tutarları, icraya verilen bireysel kredi borçlusu ve hacizle karşılaşacak ticari kredi borçlusu şirketlerde büyük bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Son gün 31 Temmuz!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025’te dolacağı belirterek, yoğunluktan etkilenilmemesi adına ilgililerin kısa sürede randevu alması uyarısında bulunuldu.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

İmamoğlu operasyonu asgariyi eritti

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Türkiye’de 708 Euro olan brüt asgari ücret, 19 Mart İmamoğlu operasyonundan sonra 592 Euro’ya düştü ve yüzde 16 eridi”.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir