Welcome to Our Website

Küresel riskler iç tüketimle aşılacak

Türkiyeekonomisinin üretim, istihdam ve ihracat performansı ile lokomotif sektörlerinin başında gelen beyaz eşya sektörü, zorlu 2023’ü iç pazarın gücü ile arkada bırakırken, 2024’te de dengeyi bulmak için iç tüketime odaklanacak. Ana ihracat pazarlarında yaşanan resesyonun 2024’ün ilk yarısında da devam etmesini bekleyen sektör, ihracat kaybını iç tüketimle karşılayarak, üretimi ve istihdamı korumayı hedefliyor. İç pazarın dinamizminin sektör açısından büyük önem taşıdığını anlatan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, 2024 beklentilerini “Tüm yıl boyunca devam eden dış piyasalardaki daralma ihracatımızdaki düşüşün en önemli sebebi oldu. İhracattaki düşüşü bu zamana kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. 2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz. Üretim ve istihdam seviyelerimizin korunması yine iç pazardan alınan güçle mümkün olacak” ifadeleri ile özetledi.

60 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Sektörün 2023 performansına bakıldığında, TÜRKBESD verilerine göre, altı ana üründe yurt içi satışlar geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak, 9.5 milyon adede çıktı. Sektörün ihracatı ise yüzde 10 oranında düşüş gösterdi ve 23 milyon adede indi. 2023 yılında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 33 milyon adet olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında azalma gösterdi. Üretim miktarı da yüzde 1 azaldı. Sektör bu performansı ile Avrupa’nın en büyük dünyanın ise ikinci büyük üretim üssü olma özelliğiyle öne çıkarak 60 bin doğrudan istihdam sağladı.

Gözler antidamping soruşturmasında

Sektörün geleceğini etkilemesi beklenen temel konulardan biri hammadde fiyatları. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, üretimde hammadde olarak öne çıkan yassı çelik ile ilgili uygulamaların büyük önem taşıdığını belirtti. “Yakın tarihte Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli yassı sıcak çelik ürünlerine yönelik bir antidamping soruşturması başlatıldı. Bu soruşturmanın olası sonucunun; nihai ürün maliyetine, istihdam ve ihracat kayıplarına etkisini takip ediyoruz” diyen Yavuz, sonuçların ihracat üzerinde büyük etkisi olacağını dile getirdi.

Süpürge ve telefon tercihlerde ön planda

Dayanıklı tüketim ürünleri içinde yer alan mobilyada Mobilya Sanayicileri Derneği verilerine göre toplam 24 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldı. İç pazarda enflasyon ihracatta ise fiyat tutturamadığı için zorlanan sektör 2024’te büyüme hedefliyor. 2023 yılının en çok tercih edilen ürün trendlerine bakıldığında ise akıllı telefon, LCD TV, notebook, gaming notebook, tablet, şarjlı süpürge, akıllı saat, bluetooth kulaklık, robot süpürge ve fritözler ön plana çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....