Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Kene Isırıklarına Karşı Bilinçli Olunmalı!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, vatandaşları kene temasları konusunda uyararak, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül olabilen ciddi bir hastalıktır. Doğadan eve dönüşte vücudun mutlaka kene açısından kontrol edilmelidir. Eğer kene bulunursa, kesinlikle elle çıkarılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kene ısırıklarının taşıdığı risklere dikkat çekerek, ölümcül enfeksiyonlara karşı vatandaşları bilinçli olmaya davet etti.

“Doğadan döndükten sonra vücut mutlaka kontrol edilmeli” 

Kenelerin sürekli doğada var olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Diktaş, “Keneler sıcak havalarda daha aktif hale gelir. İnsanlar sıcak havalarda daha fazla dışarı çıktığı için kene temasları da artar.

Özellikle İç Anadolu ve Kuzey Karadeniz gibi bölgelerde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara neden olabilen ciddi bir hastalıktır.

Doğadan eve dönüldüğünde kollar, bacaklar, sırt ve saçlı deri gibi açıkta kalan bölgelerde kene olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kene fark edilirse kesinlikle elle çıkarılmamalıdır.

Çünkü elle müdahale sırasında, kenenin taşıdığı mikroplar vücuda geçebilir.”

“Keneyi sağlık kuruluşunda çıkartın” 

Kene ısırığı tespit edildiğinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, “Kene doğru şekilde çıkarılmazsa, taşıdığı virüsü insan vücuduna bulaştırabilir. Bu da ciddi sonuçlara yol açabilir. Kene kesinlikle bir sağlık profesyoneli tarafından çıkarılmalı ve ardından kontrol testleri yapılmalıdır” dedi.

Kene ısırığı sonrası hastalığın belirtilerinin bir haçin içinde ortaya çıkabileceğini aktaran Doç. Dr. Diktaş, şunları söyledi:

Yüksek ateş, halsizlik, yaygın kas ve eklem ağrıları görülebilir. Bu belirtiler, üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla benzeşir ancak ilerleyen hastalıklarda ciddi kanamalara ve iç organlarda rahatsızlıklara yol açabilir. Bu durumda ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir.” (DHA)

Related Posts

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.