Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Kene Isırıklarına Karşı Bilinçli Olunmalı!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, vatandaşları kene temasları konusunda uyararak, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül olabilen ciddi bir hastalıktır. Doğadan eve dönüşte vücudun mutlaka kene açısından kontrol edilmelidir. Eğer kene bulunursa, kesinlikle elle çıkarılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kene ısırıklarının taşıdığı risklere dikkat çekerek, ölümcül enfeksiyonlara karşı vatandaşları bilinçli olmaya davet etti.

“Doğadan döndükten sonra vücut mutlaka kontrol edilmeli” 

Kenelerin sürekli doğada var olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Diktaş, “Keneler sıcak havalarda daha aktif hale gelir. İnsanlar sıcak havalarda daha fazla dışarı çıktığı için kene temasları da artar.

Özellikle İç Anadolu ve Kuzey Karadeniz gibi bölgelerde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara neden olabilen ciddi bir hastalıktır.

Doğadan eve dönüldüğünde kollar, bacaklar, sırt ve saçlı deri gibi açıkta kalan bölgelerde kene olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kene fark edilirse kesinlikle elle çıkarılmamalıdır.

Çünkü elle müdahale sırasında, kenenin taşıdığı mikroplar vücuda geçebilir.”

“Keneyi sağlık kuruluşunda çıkartın” 

Kene ısırığı tespit edildiğinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, “Kene doğru şekilde çıkarılmazsa, taşıdığı virüsü insan vücuduna bulaştırabilir. Bu da ciddi sonuçlara yol açabilir. Kene kesinlikle bir sağlık profesyoneli tarafından çıkarılmalı ve ardından kontrol testleri yapılmalıdır” dedi.

Kene ısırığı sonrası hastalığın belirtilerinin bir haçin içinde ortaya çıkabileceğini aktaran Doç. Dr. Diktaş, şunları söyledi:

Yüksek ateş, halsizlik, yaygın kas ve eklem ağrıları görülebilir. Bu belirtiler, üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla benzeşir ancak ilerleyen hastalıklarda ciddi kanamalara ve iç organlarda rahatsızlıklara yol açabilir. Bu durumda ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir.” (DHA)

Related Posts

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Yalnızca zihni değil, beden sağlığını da zorluyor! Sınavda başarı tabakta başlıyor

Özellikle üniversite sınavı gibi kritik virajlara hazırlanan öğrencilerde kaygı düzeyi artarken beslenme alışkanlıklarında da gözle görülür değişimler yaşanıyor. Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, sınav döneminde zihinsel performansı destekleyen, odaklanmayı artıran ve kaygıyla başa çıkmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.